Topplån

Ett topplån är den del av ett bostadslån som låntagaren ofta tar för att täcka upp de resterande kostnaden för bostaden, den del man inte kan få ett förmånligt bottenlån för. Topplån läggs således ovanpå ett bottenlån och ryms inte inom belåningsgraden. Ett topplån brukar täcka upp cirka tio-femton procent av den totala lånesumman.

Låna Pengar från 4,59 % Ränta hos Freedom Finance

Det är oftast bankerna som beviljar topplånen och de går sällan att få hos bostadsinstituten. Det räcker ofta inte med enbart bostaden som säkerhet för ett topplån. Bankerna kräver ofta att låntagaren lämnar en tilläggssäkerhet för att banken ska ha en heltäckande säkerhet för sitt lån. Bankerna erbjuder inte ett mer fördelaktigt bottenlån på hela fastighetens värde då bostadsmarknaden går upp och ner och bankerna vill ha lite marginal som trygghet om fastigheten skulle minska i värde.

En bostads värde varierar ju från tidpunkt till tidpunkt och även värdet av säkerheten kan ju förstås minska om marknaden går ner. Men tänk på att bankerna alltid tjänar pengar på dig och att det faktiskt går att förhandla om räntan på topplånet. När det gäller topplån brukar återbetalningsperioden vara kring 20 år eller kortare. Ofta måste man betala tillbaka topplånet under en kortare period än bottenlånet. Anledningen till att villkoren är mindre fördelaktiga med ett topplån är att bankerna lånar ut pengar utan säkerhet och tar därmed en större risk.

När du ska låna pengar till en bostad ingår förutom topplånet ett bottenlån med mer fördelaktiga lånevillkor samt en kontantinsats på cirka tio procent av köpesumman.
Du ska vara noggrann med att jämföra olika bankers topplån och göra en sammanlagd beräkning över vad just ditt topplån tillsammans med resterande delar av bostadslånet kommer att kosta. Villkoren varierar från bank till bank beroende på din privata ekonomiska situation. Ta kontakt med banken och se vad de kan erbjuda just dig.