Snabblån

Om du behöver låna en mindre summa pengar snabbt kan ett snabblån kanske vara rätt för dig. Det finns dock mycket du bör överväga innan du skaffar ett snabblån. Ett snabblån är i praktiken samma sak som vad olika banker och låneinstitut kallar för mikrolån, telefonlån, sms- eller mobillån.

Under de senaste åren har det dykt upp allt fler akörer på marknaden som erbjuder snabblån. Ofta är inte dessa långivare banker själva utan företag som själva lånar pengar från bankerna.

En fördel med snabblån är just att du får en mindre summa pengar insatt på ditt konto inom en kort period efter att du har ansökt om lånet. Att ansöka om ett snabblån är enkelt och sker oftast via telefon, sms eller Internet.

När du tar ett snabblån handlar det inte om någog större summa pengar. Oftast innebär ett snabblån ett belopp på mellan 500 till 3000 kronor. De flesta långivare som erbjuder snabblån frågar inte vad du ska använda pengarna till. De krav som finns är oftast att du måste vara över 18 år och inte ha några tidigare betalningsanmärkningar. Vissa långivare lånar även ut pengar till den som inte har någon fast inkomst eller har betalningsanmärkan från tidigare.

Detta är ett problem idag då allt fler, särskilt unga människor, hamnar i skuldfällan. Vid halvårsskiftet i år hade 4579 snabblån i form av sms-lån resulterat i betalningsanmärkningar. De som drabbas är ofta personer mellan 18-25 som ofta överskattar sin ekonomi. Vad många inte tänker på är att en betalningsanmärkan följer med i registren under tre år och kan hindra dig när du söker jobb, bostad eller vill ansöka om ett nytt lån.

De flesta som erbjuder snabblån tar inte ut någon ränta på lånade pengar. Däremot kan höga avgifter tillkomma. Om du tar ett snabblån på exempelvis 1000 kronor är uppläggningsavgiften i många fall 250 kronor och denna avgift stiger ju mer du lånar.

Ett snabblån kräver oftast en kort återbetalningsperiod. Det handlar i de flesta fall om en återbetalningstid på tre veckor. Det allra vanligaste sättet att ansöka om ett snabblån är via sms. Det enda du behöver göra är att skicka ett sms med dina personuppgifter, den summa pengar du vill låna samt ditt kontonummer till långivaren. Inom några minuter får du reda på om ditt lån har beviljats och du skickar då ett sms som bekräftelse på ditt snabblån. Ofta har du pengarna på ditt konto inom loppet av några minuter.

Ett snabblån som du ansöker om via mobil eller sms handlar ofta om en liten summa pengar. Du kan för det mesta låna upp till 3000 kr. Om du vill ansöka om mer pengar finns det även snabblån för detta men då krävs det ofta att du går in på långivarens hemsida och ansöker där. Ofta tar det även lite längre tid att få detta snabblån beviljat.

Återbetalningsperioden för ett snabblån är ofta väldigt kort och rör sig om en period på tre veckor. Se verkligen till att du betalar tillbaka ditt snabblån i tid. Många idag hamnar i den välkända skuldfällan. Det krävs inte mycket alls för att dra på sig en betalningsanmärkning. Innan du bestämmer dig för att ansöka om ett snabblån bör du även kolla runt bland långivarna för att hitte de som erbjuder lägst avgifter och bäst villkor för återbetalning av snabblånet.