Smslån

En låneform som har ökat lavinartat under de senaste åren är smslånen. Det går snabbt och enkelt att ansöka om ett smslån och ofta har du pengarna på ditt konto inom 15 minuter. Kärt barn har många namn och så även smslånen. Låneinstituten och bankerna kallar det för mikrolån, snabblån eller mobillån men är i grund och botten samma sak.

Det som kan vara farligt med smslån är att låneinstituten lånar ut pengar till personer som vanligtvis inte skulle beviljas ett vanligt banklån. Fler och fler aktörer som erbjuder smslån dyker upp på marknaden och de flesta bryr sig inte om hur gammal du är eller vad du har för inkomst. Denna utveckling syns klart och tydligt hos inkasso och kronofogdsmyndigheten där unga personer som hamnat i skuldfällan på grund av smslånen ökar ständigt.

Om du nu är säker på att du har möjlighet att betala tillbaka ditt smslån oh behöver en mindre summa pengar väldigt fort kan smslån vara rätt för dig. Företagen som lånar ut pengar via smslån är ofta inga banker utan de lånar själva pengar av bankerna för att kunna erbjuda smslån till sina kunder. Dessa företag kräver inte att få veta vad pengarna ska användas till.

Ofta handlar smslånen om en mindre summa pengar, 500-3000 kr är ett vanligt belopp. Om du är kund i ett företag så kan det hända att de erbjuder dig ett högre smslån.
Det vanliga är att det inte går att låna pengar via ett smslån om du är under 18 år eller har en betalningsanmärkan men vissa företag bryr sig som sagt inte om detta.

Rent praktiskt går det till så när du vill ansöka om ett smslån att du skickar ett sms med dina personuppgifter, den summa pengar du vill låna och nummer på det konto du vill att pengarna ska sättas in. Inom kort får du oftast svar på om lånet är beviljat eller inte. För att bekräfta smslånet skickar du ytterligare ett sms, sedan sätts pengarna in på uppgivet konto inom virka 15 minuter.

För att betala tillbaka ditt smslån gäller den faktura som du får hemskickad och ofta ska lånet vara återbetalat inom några veckor. När du lånar via sms innebär det att företaget lånar ut pengar till dig utan säkerhet. Ofta tas ingen ränta ut på det lånade beloppet. Däremot är uppläggningsavgiften relativt hög och stiger ju mer du lånar. Uppläggningsavgiften kan hos många företag uppgå till 30 procent. Denna avgift är något att ta med i beräkningen innan du ansöker om ditt smslån.

De flesta låneinstitut som erbjuder smslån har en mycket kort återbetalningsperiod och det gäller att betala tillbaka hela smslånet i tid så att du inte drar på dig betalningsanmärkningar. De flesta av låneinstituten tjänar pengar på att personer som tagit smslån inte kan betala tillbaka sina lån i tid och därmed samlar på sig förseningsavgifter.