Privatlån

Ett privatlån är ett lån som du som privatperson ansöker om. Någon gång i livet tar de flesta människor ett privatlån för något särskilt ändamål. Det kan handla om studier, köp av fastighet eller en ny bil. Vad man väljer att låna pengar till idag är väldigt olika.

Om du behöver en mindre summa pengar så frågar ofta inte bankerna eller långivarna vad du ska använda ditt privatlån till. Behöver du låna allt från 500 – 350 000 kr frågar de flesta banker inte om vad du ska göra med pengarna. Däremot krävs det ofta att om ditt privatlån överstiger 3000 kr så måste du ha en fast inkomt och inte ha några betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Låna Pengar från 4,59 % Ränta hos Freedom Finance

Alla banker erbjuder privatlån till sina kunder och under de senaste åren har det även kommit väldigt många nya långivare på marknaden. Oftast är dessa nya aktörer inte banker, utan företag som själva lånar pengar av bankerna.

Innan du tecknar ditt privatlån bör du göra en lånekalkyl över hur mycket privatlånet kommer att kosta dig. Din totala kostnad för ditt privatlån baseras på räntan för lånet, storleken på privatlånet samt under hur lång tid du väljer att betala tillbaka ditt privatlån.

Något du bör fundera på när du ska skaffa ett privatlån är om du ska ha en bunden eller fast ränta. Men bunden ränta menas att räntesatsen låses och du betalar samma procentsats under hela återbetalningsperioden av ditt privatlån. En bunden räntesats kan kännas tryggt att ha om du har små ekonomiska marginaler att röra dig med. Då riskerar du inte att dina räntekostnader blir skyhöga och marknadsräntan skulle gå i taket.

En rörlig ränta innebär å andra sidan att räntesatsen på ditt privatlån följer marknadens upp och nedgångar. Många väljer att ha en del av sin ränta bunden och en del fast. Mindre privatlån brukar dock ha en fast räntesats.

Ett privatlån innebär även att räntesatsen sätt individuellt beroende på hur hög risk banken anser att det är att låna ut pengar till dig. Har du en fast inkomst och en städad ekonomi blir räntan lägre än om du har skulder och forna betalningsanmärkningar. För vissa banker och långivare erbjuder faktiskt privatlån även till personer som tidigare har haft problem med sin ekonomi. Men då kräver banken en högre ränta av låntagaren.

Hos vissa banker innebär ett privatlån att du kan låna utan säkerhet i ett år. Det finns även en möjlighet att teckna så kallade lånebetalningsskydd till sitt privatlån. Det innebär att ditt privatlån betalas tillbaka även om du skulle bli arbetslös eller inte skulle ha möjlighet att betala tillbaka ditt lån. Försäkringen hos Nordea exempelvis betalar 9000 kr i månade i upp till nio månader. Denna försäkringspremie kostar ju självklart och då tillkommer en extra avgift på ditt privatlån varje månad. Detta lånebetalningsskydd följs av vissa bestämmelser och du kan exempelvis inte teckna skyddet om du har en allvarlig sjukdom eller om du haft vetskap om arbetslösheten i förhand.

Om du är ung eller student kan det vara svårt att få ett privatlån beviljat. Banken kräver oftast att du har en fast inkomst och de gör även en bedömning av din kommande ekonomi. Men det är inte helt omöjligt att bli beviljad lån som student eller som arbetslös. Det går att ansöka om ett lån tillsammans med en medlånare. På så sätt är ni två som ansvarar för lånet. Ett annat sätt är att låta en förälder gå in som borgesman, vilket innebär att denne har det fulla ansvaret för att betala tillbaka privatlånet om låntagaren av någon anledning inte skulle kunna göra det.