Mobillån

Under de senaste åren har allt fler aktörer dykt upp på marknaden som erbjuder så kallade mobillån. Dessa företag och låneinstitut är inte alltid banker utan lånar själva pengar för att kunna erbjuda snabba lån till sina kunder.

Ett mobillån är det samma som ett telefonlån, smslån eller mikrolån. Mobillånen har kommit att få olika namn beroende på vilket företag det är som lånar ut pengar.
Att skaffa ett mobillån idag är väldigt enkelt. Det som krävs är att du skickar dina personuppgifter, summan av pengar som du vill låna samt ditt kontonummer via sms eller genom ett telefonsamtal till det företag som erbjuder mobillån. Du får inom kort ett svar till din mobil där du ser om du blivit beviljat ett mobillån. Om du har blivit godkänd skickar du enbart ett bekräftelsesms till låneföretaget och dina lånade pengar ska vara på kontot som du uppgivit inom 15 minuter. På de flesta låneföretagens hemsidor går det även att ansöka direkt om ett mindre lån.

Mobillån innebär att du lånar en liten summa pengar. Det vanligaste är att du lånar ett belopp på mellan 500-3000 kr. De flesta låneinstitut tar inte ut någon ränta vilket kan låta lockande, men ofta är det så att uppläggningsavgiften är hög istället. Om du lånar exepelvis 1000 kronor får du hos de flesta mobillånsföretag betala en avgift på 250 kr. Ju mer pengar du ansöker om via ditt mobillån, desto mer måste du betala i uppläggningsavgift. Om du är ute efter att låna en större summa pengar så är mobillån ingenting för dig. Däremot om du behöver en liten summa pengar snabbt och är säker på att du kan betala tillbaka de lånade pengarna, då kan ett mobillån vara något för dig.

Faran som många upptäckt med mobillånen är att låneföretagen lånar ut pengar till personer som varken har en inkomst eller som kanske är under arton år. Låneföretagen kräver inte att få veta vad du ska använda pengarna till eller hur din nuvaranda ekonomi ser ut. Vissa företag som erbjuder mobillån lånar även ut pengar till personer som har betalningsanmärkningar från tidigare. Mång personer, särskilit unga människor har hamnat i skuldfällan. En obetald räkning kan riskera att bli dubbelt så dyr bara efter den första påminnelsen. Får du senare en betalningsanmärkan så finns den kvar under tre års tid och kan hindra dig när du söker jobb, vill köpa lägenhet eller ansöker om ett annat lån.

Återbetalningen går till så att du får hem en faktura för ditt mobillån som ofta måste vara betalad inom tre veckor.
Vet du med dig att du ofta överskattar din ekonomi så kanske det är bättre att vända dig till en vän eller släkting för att låna en mindre summa pengar. Då slipper du onödiga avgifter. Ett obetalt mobillån blir snabbt dubbelt så dyrt att betala tillbaka och många hamnar i en ond cirkel där de fortsätter att ta nya lån just för att de som erbjuder mobillån ofta inte kollar upp om man har några tidigare skulder.

Om du däremot är säker på attdu kommer kunna betala tillbaka ditt lån kan ett mobillån vara en snabb och enkel lösning. Ett sista råd är att kolla runt bland de olika låneinstituten för att hitta de bästa villkoren och de lägsta priserna för ditt mobillån.