Lån med säkerhet

Att ta ett lån med säkerhet innebär att du när du lånar en större summa pengar pantsätter till exempel din fastighet, din bil eller något annat du äger av värde. Ett lån med säkerhet innebär också att de värdefulla tillgångar du pantsätter tar banken hand om ifall du inte kan betala tillbaka ditt lån. En eller flera borgesmän kan även fungera som säkerhet för ett lån.

Ett lån med säkerhet innebär ofta att du lånar minst 100 000 kr. När du börjar betala tillbaka för ditt lån följer du de villkor och den återbetalningstid som är uppsatt för just ditt lån. Det är meningen att det du lämnat som säkerhet, till exempel en fastighet, ska kunna täcka upp för den lånade summan pengar. Om du däremot har en borgesman som din säkerhet så riktar banken sina krav till denne person om du som låntagare inte kan betala tillbaka lånet.

Låna Pengar från 4,59 % Ränta hos Freedom Finance

Vanligast är att man tecknar ett lån med säkerhet när det handlar om att finansiera ett bostadsköp. Lånet med säkerhet utgör då det som kallas för bottenlån och som har de mest förmånliga villkoren. Räntan och avgifterna på ett bottenlån är låga då banken inte anser att det är en stor risk att bevilja ett bottenlån. Anledningen är just att banken tar en fastighet eller bostad som pant för lånet.

Banken eller låneinstitutet måste godkänna fastigheten som säkerhet för bottenlånet. För att möjliggöra detta krävs att du som ägare ansöker om en inteckning av fastigheten. Detta görs vid en myndighet som heter inskrivningsmyndigheten. Om fastigheten godkänns som säkeret skrivs detta in i fastighetsboken. Ett pantbrev skrivs för att det ska finnas ett bevis för inskrivningen.

Den del av bostadslånet som inte täcks upp av ett bottenlån eller ett topplån är kontantinsatsen som oftast uppgår till cirka tio procent av priset på bostaden.

Olika banker och låneinstitut har olika regler och villkor för sina lån med säkerhet. SEB: s lån med säkerhet vänder sig till dig som vill låna 15 000 kr eller mer. Du väljer själv hur mycket pengar du vill låna och återbetalningsperioden prövas individuellt beroende på till exempel inkomst. SEB:s lån med säkerhet kan betalas tillbaka med rak amortering eller med annuitet. Rak amortering innebär att dina utgifter för lånet med säkerhet minskar allt eftersom. Ett annuitetslån innebär å andra sidan att utgifterna är de samma varje månad men att räntekostnaderna minskar medan andelen amortering ökar allt eftersom lånet betalas av. Ditt lån med säkerhet betalas av genom att pengar dras från ditt konto varje månad.

Alla kan inte teckna ett lån med säkerhet. Bankerna kräver att du har en fast inkomst och att du inte har några betalningsanmärkningar sedan tidigare samt att du är över 18 år. Innan du beviljas ett lån med säkerhet görs en kreditprövning där din ekonomi granskas och där även en bedömning görs kring dina framtida inkomster. Allt detta görs för att banken ska kunna vara säkra på att de inte tar några risker och att du verkligen kan betala tillbaka ditt lån med säkerhet.

Vad många anser som fördelar när det gäller lån med säkerhet är att du snabbt får tillgång till extra kapital. Återbetalningsplanen anpassas individuellt och även räntan anpassas efter den säkerhet som du lämnar. Innan du tecknar ett lån med säkerhet bör du jämföra räntekostnader, uppläggningsavgifter och avikostnader hos olika banker för att hitta den lösning och det lån som passar dig bäst.