Kredit

Att handla på kredit innebär att du införskaffar en vara men du betalar vid ett senare tillfälle. Du har alltså en skuld hos denne handlare. Det mesta går att handla på kredit idag då de flesta företag erbjuder sina kunder kreditköp. Det är därför mycket viktigt att du tänker igenom ditt köp och beräknar så att du verkligen har råd att betala tillbaka din kredit. Idag är det väldigt enkelt att dra på sig betalningsanmärkningar och en anmärkning hos inkasso kan ligga kvar i upp till tre år och hindra dig när du till exempel söker jobb, lägenhet eller vill ansöka om ett annat lån.

Låna Pengar från 4,59 % Ränta hos Freedom Finance

När du handlar på kredit lägger företaget du köpt varorna av upp en återbetalningsplan för ditt kreditköp. Detta innebär att du delbetalar ett belopp, oftast varje månad. Ett tips är betala tillbaka ditt kreditlån via autogiro så slipper du tänka på att gå till banken eller betala via Internet varje månad.

Alla kan inte bli beviljade kredit. Ofta krävs att du är över 20 år, har en fast inkomst och inga tidigare betalningsanmärkningar. För att bli beviljad kredit trots att du inte uppfyller dessa krav krävs att du har en person som kan gå i borgen för dig. Borgesmannen som ofta är en förälder eller släkting förbinder sig att betala tillbaka kreditköpet om låntagaren inte skulle ha möjligt att göra det.

Innan du blir beviljad kredit görs alltid en kreditprövning vilket innebär att ekonomisk utvärdering görs av en person. En ekonomisk utvärdering görs för att se om personen som vill betala på kredit verkligen har möjlighet att betala tillbaka sitt lån. Vid en kreditprövning undersökts om en person har betalningsanmärkningar eller skulder. Något som ofta räknas med vid en kreditprövning är personens framtida ekonomi. Företaget som lånar ut pengar på kredit vill försäkra sig om att de får sina pengar återbetalade.
Uppgifterna vid en kreditpröving får man från ett kreditprövningsföretag som i sin tur får informationen från kronofogden.

Det finns andra sätt att handla på kredit och det vanligaste är kanske att ansöka om ett kreditkort. När du handlar med ett vanligt kontokort dras pengarna direkt från ditt konto och du får inte överstiga den summa som du har på kontot. När du däremot betalar med ett kreditkort får du en kreditkortsräkning hemskickad och betalar först när den kommer. Idag är det vanligt med kreditkortsbedrägerier. Särskilt viktigt är det att dubbelkolla dina fakturor om du har handlat med ditt kort utomlands.

Ett vanligt problem idag är att uppgifterna för ditt kreditkort kopieras när du betalar med det och sedan är det fritt fram för bedragarna att handla för dina pengar.
Om du är kund i en bank ersätter de ofta den förlorade summan, men inte alltid. Det är först och främst ditt ansvar som kreditkortsinnehavare att vara försiktig med till kreditkort.

När du handlar med ditt kreditkort kan du inte överstiga vilken summa som helst. Det som är positivt är att man aldrig behöver vara orolig för att köpet inte skulle gå igenom. Det som kan vara negativt när man hanlar med kreditkort är att man ibland kanske spenderar pengar över sina tillgångar. Oftast går det att dela upp dina kreditkortsräkningar på en viss period.