Bostadslån

Ska du skaffa en ny bostad och behöver teckna ett bostadslån? Det finns många delar du bör undersöka innan du skaffar ett bostadslån. Varje köp är individuellt och det gäller att hitta det bostadslån som passar dig bäst. Hur ser då ett bostadslån ut? Oftast består bostadslånet av tre delar, kontantinsatsen, bottenlånet och topplånet.

Kontantinsatsatsen är ofta minst 10-15 procent av fastighetens värde. Ett bottenlån är det lån som har högst säkerhet i bostaden. Säkerheten i ett bottenlån är hög och därför kan bankerna låna ut pengar till en lägre ränta. Ett bottenlån utgör cirka 75 procent av bostadens värde men även detta kan variera mellan olika banker och långivare.

Låna Pengar från 4,59 % Ränta hos Freedom Finance

Om du behöver låna mer än 75 procent av bostadens värde får du även lägga till ett topplån. Ett topplån är den del av det totala bostadslånet som har minst säkerhet och därför har en högre ränta. Oftast handlar det om en 2 procent högre ränta än bottenlånet.
Om du som låntagare av någon anledning inte har möjlighet att betala tillbaka ditt bostadslån, och om bostaden måste säljas får de som har beviljat bottenlånet sina pengar först.

En fråga du bör tänka igenom innan du tecknar ditt bostadslån är om du ska ha en fast eller rörlig ränta. En fast ränta innebär att du binder räntesatsen under en viss period och på så sätt är skyddad om räntan skulle höjas. En rörlig ränta innebär att den räntesats som du betalar på ditt bostadslån följer marknadens upp och nedgång. Dock är den fasta räntan på ditt bostadslån oftast någon procent högre än den rörliga. Ju längre period du binder ditt bostadslån vid, desto högre blir räntan vilket innebär att en rörlig ränta oftast är billigare på längre sikt.

Om du har en trygg ekonomi och skulle klara av att betala stora räntehöjningar så kan du teckna ett bostadslån med rörlig ränta. Rör du dig däremot med mindre marginaler så är det tryggast för dig att binda räntan på ditt bostadslån. Du kan även ha en viss del av räntan bunden och resten rörlig.

Under ju kortare tid du väljer att betala tillbaka ditt bostadslån, desto högre summa måste du betala tillbaka varje månad. Å andra sidan blir räntan på ditt bostadslån högre om du väljer att betala tillbaka lånet under en längre period.

Många undrar om det går att få ett bostadslån om man är student. Det brukar vara svårt för bankerna och låneinstituten att godkänna studenter som låntagare då de ofta inte har en fast inkomst. Om du däremot som student lägger en stor kontantinsats eller om du har andra ekonomiska tillgångar kan även som student beviljas ett bostadslån. Om detta inte är fallet kan du som student eventuellt vända sig till en förälder eller någon släkting. I detta fall fungerar de då ungefär som borgesmän till skillnad från att föräldrarna eller släktingen står med som riktiga låntagare. Det går inte att de bara går in som borgesmän då din egen ekonomi måste vara så pass trygg att du kan betala tillbaka bostadslånet själv.

Det är en bra idé att jämföra olika banker och låneinstitut för att se vilket bostadslån som passar din ekonomiska situation bäst. Det finns olika hemsidor på Internet där du kan göra upp en lånekalkyl för att se vad ditt bostadslån kommer att kosta dig varje månad. Här jämför man även olika bankers bostadlån. Det är verkligen viktigt att lägga ner tid på att undersöka vilket boastadlån som passar dig bäst. Ställ frågor till bankerna för att se vad de har att erbjuda dig.