Bolån

Funderar du på att köpa en fastighet och behöver teckna ett bolån? Att finna rätt bolån för vad som passar just din situation kan vara knepigt. På Internet finns det mängder av bolag och låneinstitut som erbjuder bolån. Många av dem är inte banker själva utan dessa låneinstitut förmedlar andra banker och företags lån och på så sätt konkurrerar man bara delvis.

Något att tänka på innan du skaffar ett bolån idag är att bolåneräntan troligtvis kommer att gå upp under den kommande perioden. Det kan därför vara värt att fundera på om du ska binda din bolåneränta, eller skaffa ett maxtak för räntan. Du ska alltid utgå ifrån vad just din ekonomi tillåter dig. Rör du dig med små marginaler kan det absolut vara en idé att binda räntan. Det går även att bina en del av bolåneräntan.

Låna Pengar från 4,59 % Ränta hos Freedom Finance

Det finns en del informationssidor på Internet som ger olika bankers exakta bolåneränta. Det kan vara väl värt att undersöka de olika alternativen innan du bestämmer dig. Du kan även göra en exakt kalkyl över vad ditt bolån kommer att kosta dig.

Har du aldrig tagit ett bolån tidigare kan det finnas många begrepp som behövs redas ut och få klarhet i. Först och främst, kontantinsatsen är den summa pengar du betalar kontant till din bank eller till ditt bolåneinstitut. De flesta banker kräver att du betalar tio procent kontant av vad din bostad kostar. Det är alltid en fördel att betala så mycket du kan kontant, just för att slippa onödiga topplån med hög ränta. Ett så kallat bottenlån är ett lån med hög säkerhet där du som kund erbjuds förmånligast lånevillkor. Topplån å andra sidan är den delen av ditt bolån som har högst ränta just för att säkerheten är lägst. Ett topplåns ränta brukar i snitt vara 2 procent högre än bottenlånets. Det som kallas köpeskilling är den totala kostnaden av din bostad.

Olika banker har olika villkor för sina bolån men det vanliga är att du får låna upp till 85 procent på den totala kostnaden av fastigheten. De flesta banker erbjuder en lägre ränta ju högre summa ditt bolån uppgår till. Återbetalningsperioden för ditt bolån väljer du ofta själv men desto snabbare du betalar tillbaka ditt lån desto mindre blir räntekostnaderna.

Många studenter undrar om de är helt omöjligt att bli beviljad ett bolån. Visst är det så att många banker nekar studenter just för att de inte har en fast inkomst. Men hos vissa låneinstitut och banker går det även att få ett bolån som student. Ofta handlar det då om att en förälder eller släkting går in och tar över lånet. Denne fungerar då som mer än en borgenär så lånet står på både studenten och föräldern eller släktingen. Om studenten inte kan betala tillbaka sitt bolån är det då föräldern som är betalningsansvarig.

Arbetsmarknaden idag är full av prov- och projektanställningar och även då kan det vara svårt att bli beviljad ett bolån. Även den som går på A-kassa har svårt att bli beviljad ett bolån. Men detta varierar från bank till bank och beror främst på den enskildes privata ekonomiska situation.
Om du har en betalningsanmärkning från tidigare är chansen att du får ett bolån liten. Dock kan vissa banker ha överseende med anmärkningen om den var av en mindre allvarlig karaktär och de ser att du annars har en stabil och god ekonomi.