Båtlån

Funderar du på att skaffa båt och behöver du ta ett lån för att ha råd? De flesta banker erbjuder båtlån till sina kunder. Ofta behöver du inte betala någon kontantinsats till banken då båten utgör säkerheten för båtlånet. Vanligtvis behövs ingen annan säkerhet i form av pant eller en borgenär.

Du kan köpa din båt ny eller begagnad men för att få ett båtlån beviljat från de flesta banker krävs att du köper din båt av en auktorisread handlare.
Båten får inte redan vara köpt innan du tecknar ditt båtlån och vill du göra dig av med båten under tiden du betalar tillbaka på ditt lån måste du lösa ut hela lånet på en gång.

Låna Pengar från 4,59 % Ränta hos Freedom Finance

När du tecknar ett båtlån handlar det ofta om ett lån på minst 20 000 kr. På de flesta bankers hemsidor kan du även beräkna vad ditt båtlån skulle kosta i månaden.
Många båthandlare kan själva lägga upp en lån för den båt du tänkt att köpa från sitt egna låneinstitut. Dock rekommenderas det att själv undersöka vilka banker eller låneinstitut som erbjuder bäst förmåner för just ditt båtlån.

Att vända sig till ett låneinstitut istället för en bank när du ska teckna ditt banklån kan ha både fördelar och nackdelar. Låneinstituten är egentligen företag som erbjuder bankernas lån. De sitter alltså inte själva på pengarna.

Om du tecknar ditt båtlån hos ett låneintitut innebär detta oftast att att du inte får låna pengar på båtesn hela inköpspris. Ofta handlar det om en summa på 70-80 %. Om båten kostar 300 000 är det alltså möjligt att teckna ett båtlån på cirka 210 000-240 000 kr. Men det kan även vara möjligt att låna hela beloppet men då behöver du betala en högre ränta. Även hos låneinstituten krävs att du har köpt båten av en auktioriserad båtförsäljare för att få teckna ett båtlån.

Något som inte får glömmas bort innan du tecknar ditt båtlån och köper en båt är att beräkna driftskostnaderna. Kommer du ha möjlighet att betala tillbaka det som banken eller låneinstituten kräver varje månad? Det är väldigt enkelt att hamna i skuldfällan idag så ju noggrannare du räknar kostanderna för ditt båtlån desto säkrare kan du vara.

När du beräknat den totala kostnaden för båten är det dags att bestämma vilken typ av ränta du ska teckna för ditt båtlån. Ska räntan vara rörlig eller fast? Är det nödvändigt att ha ett räntetak för båtlånet om räntan plötsligt skulle gå i höjden?

Kostnader förutom amortering och ränta som många kanske inte tänker på när det gäller lån överhuvudtaget är aviavgifterna och uppläggningsavgiften. Dessa avgifter kan skilja sig markant mellan olika banker och låneinstitut. De flesta låneinstitut erbjuder båtlån på mellan 20 000-350 000 kr. Återbetalningspersioden brukar vanligtvis ligga på mellan 3-12 år.

Vissa banker erbjuder en återbetalningsperiod på båtlånen på max 15 år för moteorbåtar och upp till 30 år för dyrare segelbåtar.
En annan fördel om du tecknar ett båtlån hos din bank är att det ofta ingår ett års sjöassistans utan extra kostnad. Detta innebär att du kan få gratis bärgning eller bogsering, hjälp vid bränslestopp och information om skärgården.